Rodd - övningar för en stark rygg
Det är smart att ha en eller flera varianter av rodd i ditt träningsprogram. Nästan alla rörelser vi utför görs framför oss, och då vill vi ha en stark rygg. Om du dessutom sitter mycket med dator och mobil är det lätt att få en böjd och framåtlutad position som ökar belastningen på huvud, nacke, axlar och ländrygg. En stark rygg minskar risken för skador och spänningar, inte bara i ryggen utan också i andra delar av kroppen. Som bonus får du bättre kroppshållning!
Våga ta i på gymmet!
Du kan gå till gymmet och flytta runt på vikter i 45 minuter och sen gå hem igen, och då har du absolut fått värdefull rörelse och motion - men inte den typ av styrketräning som gör dig starkare eller ger dig mer muskelmassa.
Att få resultat av styrketräning är en balans mellan ansträngning och återhämtning, mellan att bryta ner och bygga upp. Å ena sidan är det viktigt med återhämtning och vila för att styrketräningen ska bygga upp dig istället för att bryta ner dig, eller att du tar det lugnt när du varit sjuk. Å andra sidan är det precis lika viktigt att du tar i ordentligt när du tränar, för att sätta igång de där processerna som bygger upp dig.
Tillbaka till gymmet - träning efter sjukdom
Är det någon som inte haft någon typ av förkylning eller influensa den senaste månaden? Tror inte det. Och med sjukdom kommer frågan "kan jag träna fastän jag är sjuk?"
Nej. Det är faktiskt ingen bra idé. Är du sjuk - träna inte. Bli frisk först.
Jag har några olika varianter av uppstartspass som jag börjar med när jag varit sjuk, eller varit borta från gymmet av någon annan anledning. Att börja med ett vanligt pass med vanliga vikter ger ingen bra känsla. Jag föredrar att starta upp kroppen lite snällt och långsamt med ett eller ett par uppstartspass. Det är skönt för musklerna att bara röra sig, och det är skönt för huvudet att inte bli helt slut, utan tvärtom se lite fram emot nästa pass.
Träningsåret som gick och träningsåret som kommer
Summerar träningen 2023 och laddar för 2024
Jag hoppas du har haft en underbar jul! Men när tomten lämnat och granen börjar se lite dammig ut är det inte bara jag som börjar blicka framåt, och känna längtan efter att sammanfatta året som gått och fundera på nästa. Hur blev mitt år? Vad vill jag behålla, ha mer av och ha mindre av? Hur vill jag ha det och känna det 2024? Hur blev träningsåret 2023 och hur ser planerna ut för träningsåret 2024?
Ät smart i jul
Egentligen är jag väldigt tveksam till att skriva det här inlägget, för jag vill inte spä på tankarna om att man måste tänka på maten på ett särskilt sätt under julen. Men jag ser det så mycket runt mig (i min filterbubbla förstås) - om nyttigare julgodis, smarta strategier för att hantera julbordet och att ta en extra promenad.
Till vardags är jag helt på samma spår. Men…
Det är inte vad du äter mellan julafton och nyårsdagen som påverkar din hälsa - det är vad du gör mellan nyårsdagen och julafton.
Snabb mat efter träning
Det behöver inte ta tid att laga mat från grunden för att få i sig allt det man behöver - även dagar när man vill att det ska gå snabbt. Man måste inte laga mat från recept alla gånger, utan det går alldeles utmärkt att bara lägga ihop goda grejer - goda grejer som din kropp behöver.
Det här är inte ett recept, för du kan variera det på tusen olika sätt. Men så här gör jag när jag kommer hem från gymmet på kvällen och vill ha mat.
Förändring på 6 veckor
6 veckor är en ganska kort period i träningssammanhang. Det är ingen slump att det flesta träningsprogram är 3 eller 6 månader - det tar tid att skaffa sig nya vanor, det tar tid att få resultat av träning och förändrad kosthållning, och har man ett för kort projekt så hinner man inte börja innan man slutar.
Hälsa är inget kortsiktigt projekt som man arbetar med i 3 eller 6 månader, och absolut inte i 6 veckor. Det är något vi behöver arbeta med hela livet. Jag har ändå valt att lägga mina träningsprogram i just 6-veckorscykler - för vem har sagt att man ska sluta efter 6 veckor?
Våga testa PT-online
Har du funderat på PT-online men varit osäker på om det är något för dig? Känt att det inte funkar att anmäla sig till ett program på 3 eller 6 månader? Börja med det första steget, med 6 veckor. Det kommer ge dig starten på ditt nya träningsliv!
Jag vill att fler ska ha chansen att vara stark och känna sig stark, och ha möjligheten att träna med personlig tränare. Jag vill göra PT-online enklare, mer lättillgängligt och med fler valmöjligheter för dig. Därför har jag ändrat hur PT-online fungerar, och jag hoppas att det ska göra dig redo att ta steget, fylla i anmälan och börja din träningsresa tillsammans med mig.
Träning ska ge dig energi
Jag lyssnade på en bra och intressant podd häromdagen, och blev påmind om hur olika vi kan uppfatta olika typer av träning, och att det är så lätt att vi placerar träningen i olika boxar; att sån är den träningsformen och sån är den här. Samtidigt vet jag att någon annan upplever det helt tvärtom. En del har uppfattningen att yoga och pilates tränar mindfullness och kontakt mellan kropp och själ, medan styrketräning är stressande, hårt och utseendefokuserat - en uppfattning jag inte delar. Men olika träningsformer fungerar olika för olika människor, och också för samma människa beroende på var i livet man är. Jag tänker att det handlar mindre om VAD du tränar, och mer om HUR du tränar.
Att kunna träna
Vissa saker är lätta att ta för givet - till exempel att kunna gå till gymmet och träna så ofta jag vill. Jag har tänkt på det ofta den senaste tiden, vilket privilegium det är att kunna göra det. Jag kan gå långa promenader, fjällvandra och cykla vart jag vill, och jag kan gå till gymmet och styrketräna. I dessa tider känns det som en stor förmån.
På mina träningspass de senaste veckorna har jag tänkt på hur lyckligt lottad jag är som kan fortsätta göra det jag mår så bra av och tycker är så roligt. Jag är tacksam för att jag har möjligheten att träna, att jag får ha känslan av att vara stark.
Kreatin för kvinnor (och män)
Tänker du att kreatin är ett kosttillskott endast för bodybuilders som styrketränar flera timmar om dagen? Det är det inte! Kreatin är välkänt för att öka muskelstyrka och gynna muskeltillväxt, men har också fördelar för vår hjärnhälsa gällande depression, ångest och kognitiva funktioner. Så även om du inte styrketränar (vilket jag tycker du ska börja med!) så finns det skäl att komplettera kosten med kreatin - framförallt om du äter lite kött och fisk.
PT-online med Stark by StinaP och Everfit
Det finns en app! Efter mycket letande och testande har jag valt att börja använda träningsappen Everfit för online-träning. Everfit är en app för att hantera träning, mat, progression, hälsorutiner och kommunikation - just det som behövs för att få resultat.
Mera mellanmål - proteinrikt utan proteinpulver
Det finns en anledning till att jag postar betydligt fler recept på mellanmål än övriga måltider: de allra flesta mellanmål innehåller för mycket snabba kolhydrater och för lite protein, och det är begränsat hur mycket proteinpulver man vill eller kan äta.
Det här receptet mixar du ihop med bara två ingredienser, och är så gott!
Överbelastning och återhämtning vid styrketräning
Överbelastning och återhämtning - du måste anstränga dig, men du måste också återhämta dig. Annars kommer du inte att få de resultat du vill ha. Överbelastning och återhämtning är kombinationen som gör att du utvecklas i din träning. Du behöver båda för att både få hållbara resultat och för att bli hållbar.
När du styrketränar, ska det vara jobbigt. Om övningen är för lätt så kommer du inte att överbelasta muskeln och inte få några resultat. Om du med lätthet kan prata med en kompis eller scrolla instagram samtidigt som du gör dina övningar, gör du dom alldeles för lätt. Du rör på dig men du tränar inte och du kommer inte att få resultat (fastän du varit på gymmet!).
Så hittar du rätt PT
Du vill börja träna med en personlig tränare - men hur hittar du rätt PT för dig? Vad ska du tänka på när du väljer PT? Det finns inte en PT som passar för alla, och även om du får rekommendationer om någon är det inte säkert att ni klickar tillsammans. Här kommer mina tips om att välja personlig tränare - och när jag tror att jag kan vara rätt PT för dig!
Det går att förändra
Ibland kan det kännas hopplöst. Motivationen till förändring som var så stark för en månad sedan har liksom sipprat iväg. Vardagen är tillbaka, och du är tillbaka i dina vanliga rutiner - som betyder för lite träning och rörelse och matval som inte får dig att må bra. Du tränar mindre än du tänkt för du är trött och orkeslös, och du äter lite mer än du tänkt dig för att pigga upp dig. Och det känns inte lönt. Förändring tar tid, och du har inte tid. Du ser inga resultat och tänker dessutom att det nog inte går att förändra - är inte allting ändå genetik?
Mindset vid styrketräning
Vill du bli starkare på gymmet? Jobba med ditt mindset! Det låter lite hurtigt och irriterande, men det kommer att göra skillnad för styrkan både i kroppen och i sinnet.
Det handlar inte om att du ska bygga upp en övertro på dig själv och att du klarar vilken vikt som helst (jag har sett alldeles för många marklyft med det mindsetet, och det är inte bra för ryggen). Det handlar inte heller om att du ska träna med låga vikter för att vara på den säkra sidan (då får du ingen utveckling över tid). Mindsetet vid styrketräning handlar om att ha tro på dig själv, vara nyfiken på resultatet och vara ärlig.
Träna med kroppsvikt
Många vill styrketräna, men är tveksamma till antingen att gå till ett gym, eller till att använda vikter eller maskiner, eller både och, och vill därför träna med bara kroppsvikt. Sociala medier svämmar över av tips med och videos av allt man kan göra utan vikter, men i många fall skulle jag säga att det är en falsk bild som målas upp. Därmed inte sagt att det inte går eller inte är bra att träna med kroppsvikt! Det beror helt enkelt på.
Sluta småäta!
För ett tag sen fick jag en läsarfråga om periodisk fasta och styrketräning, och skrev ett blogginlägg om det. Min sammanfattning är att jo, det går att kombinera om man gärna vill och mår bra av det, men det är inte min generella rekommendation till någon som vill satsa på sin styrketräning, och inte heller för den som vill gå ner i vikt. Jag tycker helt enkelt det blir för mycket jobb för att få det att fungera.
Det betyder inte att jag tycker du ska gå runt och äta hela tiden - tvärtom finns det en poäng i att se över både när på dagen du äter, och hur ofta.
Tillbaka i vardagen - rutiner som gör skillnad för din hälsa
Många ser det som en stress att leva hälsosamt och vet inte riktigt var de ska börja. När livet redan är fullt, hur ska man dessutom hinna träna och laga matlådor? Jag vill vända på det och påstå att leva hälsosamt är en förutsättning för att klara av att livet är fullt. Det är de hälsosamma vanorna som skapar förutsättning för allt det andra, och får oss att känna oss starka och glada, i kroppen och i sinnet.
Nu när vardagen rullat igång för de flesta vill jag ge mina fem bästa tips för hälsosamma rutiner som ger dig mer energi!
Avregistrera dig när du vill. Villkor och integritetspolicy