Vad är det bästa hälsotipset? Det beror på

Reklam för egen verksamhet

I jakten på hälsa finns det olika synsätt. En del söker efter det optimala och nöjer sig inte förrän de hittat de bästa, andra hoppar från det ena till det andra, och en del ger upp innan de ens har börjat, för det är för mycket information och valen är så många att man inte väljer någonting. Men det finns inga universella hälsotips som funkar för alla. Bra hälsa handlar om att hitta vad som passar för dig, i den livssituation du befinner dig i just nu. Och för att veta vad som är bra för dig, behöver du testa. Vad funkar, eller funkar inte, för dig?

Vad är bra för hälsan?

Vi kan nog alla vara överens på en övergripande nivå: träning är viktigt, bra mat är viktigt, återhämtning är viktigt. Men vilken träning? Vilken mat? Vad som är återhämtning för dig är kanske inte återhämtning för mig. Och vad är bästa träningen? Styrketräning, löpning, pilates, cykling, innebandy? Själv eller i grupp? På gymmet, hemma eller utomhus? Och maten då? Ska det vara mycket fett och inga kolhydrater, eller lite fett och massa protein? Bönor eller kött? Stor frukost, liten frukost, ingen frukost? Få stora måltider eller flera små?

På sociala medier och bloggar kan du på några minuter få veta "det bästa det här" och "det enda rätta det där" och "gör du så här har du gjort FEL, gör så här" och "gör du inte det här är du dum i huvudet". Scrollar du några minuter till får du snart ett tips om det totalt motsatta.

Vi söker efter de enkla svaren, men blir bara mer och mer frustrerade och uppgivna av ständigt nya budskap, som dessutom är väldigt förenklade för att få plats i en 20 sekunder lång video. Att ständigt försöka optimera sina hälsovanor riskerar leda till mer stress än hälsa: good enough är oftast väldigt, väldigt bra. Dessutom - hälsosamma vanor har inget självändamål; det är vad god hälsa möjliggör för oss som är det viktiga.

En forskningsrapport är inte en absolut sanning

Det blir inte lättare av att lämna sociala media och vända sig till forskningen. Bara för att det kommer en ny forskningsrapport om att X är bra för Z, så betyder det inte att A och C är dåligt. Man kanske inte ens studerade om A och C är bra för Z. Och vem studerades? Var de unga eller medelålders, friska eller sjuka, kvinnor eller män eller råttor? Vilka parametrar tittade man på - och vad tittade man inte på? En forskningsrapport är bara en pusselbit i ett gigantiskt pussel om vad som är bra för vår hälsa. Det behövs många forskningspusselbitar för att till slut ge en bra bild!

Det finns stora individuella skillnader

För att ändå titta på en studie, finns det en som jag tycker är väldigt intressant. I utgångspunkten handlar den om tarmhälsa, där forskarna drar slutsatsen att våra kroppar är unika. Din kropp hanterar maten på ett sätt, och jag på ett annat. Utifrån olika hälsomarkörer kunde de se att vad som är den "optimala sammansättning" av kolhydrater, fett och protein, eller när på dagen det passade bäst att äta, är olika för olika individer. Inte ens enäggstvillingar reagerar på samma sätt av samma mat.

Om vi är så olika vad gäller maten - hur olika är vi då inte gällande träning, sömn, återhämtning, ja allt som gäller hälsa? För även om den där studien som visar att X är bra för Z, så kommer det för några i studien inte vara så stor skillnad. Det finns alltid de som svarar bättre än andra på en specifik förändring. Och även om X ÄR bra för Z, så är det inte alla som KAN göra X. Och då kanske Y är betydligt bättre för dom. Även om du och jag gör exakt samma saker i en månad kommer vi inte att få exakt samma resultat eller må exakt likadant.

Men ja, på det stora hela är vi ändå ganska lika varandra. Om vi styrketränar blir vi starkare. Om vi äter för mycket mat går vi upp i vikt, om vi äter för lite går vi ner i vikt. Om vi löptränar blir vi snabbare. Men exakt hur vi ska äta och träna för att må sitt bästa, det varierar mellan oss, och det varierar också under olika perioder i livet.

Hur mår du idag?

Om du just nu mår bra och känner dig pigg och glad av hur du äter, tränar och lever - fortsätt med det. Om du just nu inte mår så bra - förändra något. Uppenbarligen är det något i hur du äter, tränar och lever som inte riktigt fungerar för dig just nu. Vilken av alla bitar i hälsopusslet tror du är den största orsaken till att du inte mår bra? Börja med att förändra där.

Testa något nytt och ge det tid

Det enda sättet är att testa. Blir du intresserad av vad du hör om kreatin, protein, tung styrketräning, mobilfria kvällar, promenader och vandringar i naturen - testa! Läs på lite grann och ge det tid, i alla fall ett par veckor, för att se hur det känns. Kanske sover du mycket bättre av att lägga undan mobilen två timmar före du ska sova - eller också är det samma som innan. Kanske upptäcker du att styrketräning är superkul - eller att nä, du tränar hellre yoga. Kanske lossnar det äntligen på gymmet när du prioriterar protein i dina måltider - eller så märker du ingen skillnad.

Men du måste ge det tid. Ingen (tror jag!) älskar styrketräning efter 45 minuter och ingen märker skillnad på sömnen efter 1 kväll utan mobil. 6 veckor tycker jag är rimlig tid för ett hälsoexperiment - tillräckligt lång tid för att du i alla fall ska börja ana skillnaderna, men inte så lång tid att du inte står ut.

När du förändrar något finns det definitivt en bekvämare och latare del av dig som tycker det är bra som du har det (även om du inte har det så bra). Det välbekanta är tryggt och man vet vad man har, men inte vad man får. Det gäller även om det välbekanta är dåligt, som till exempel ingen ork, svaga muskler och lite energi. Så försök sätta den bekväma delen av dig på en bänk vid sidan av, och säg att "nu testar vi något nytt. Blir det inte bra så fortsätter vi inte. Men nu får du vara tyst ett par veckor!"

Svaret på alla frågor om hälsa: det beror på

När jag skriver på bloggen försöker jag visa mer än en sida av saken, men det är klart att jag har mina personliga favoriter och vanor som passar mig. Precis som andra har jag dessutom min filterbubbla - styrketräning och protein! - och den påverkar också. Men framförallt är jag utbildad inom träning och kost och fyller hela tiden på min kunskap. Jag försöker ge exempel och alternativ, men det finns så många varianter och kombinationer som gör att det allmänna svaret blir "det beror på". Även om jag i grunden tycker att alla borde styrketräna på gym 2-3 gånger i veckan kan jag komma massor av anledningar till att alla inte gör det, och också massa alternativ. Men skulle jag försöka få med alla “å ena sidan och å andra sidan” skulle det bli ett väldigt konstigt innehåll på bloggen och instagram. Så hos mig, precis som överallt annars, får du plocka med dig det som DU behöver.

Personlig coaching och PT-online

Om du däremot är min kund kan jag ge råd och tips helt utifrån dig och din situation just nu, och det är på det viset jag arbetar med både träning och kost. Ju mer jag lär känna dig, desto mer personlig kan coachingen bli. Du väljer själv vad du vill ska ingå under dina 6 veckor - antalet träningspass, hur uppföljning ska fungera, om kostrådgivning ska ingå eller inte och så vidare. Läs mer om PT-online, skicka iväg en fråga eller boka tid för en kostnadsfri konsultation. Du kan också anmäla dig direkt. Jag hoppas att du vill ha min hjälp på din hälsoresa!

Fyra blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Förändring utifrån självkärlek - om att inte förändra utifrån hat eller andras tyckande, utan av omtanke om dig själv

Det går att förändra - om hur snabbt du kan få resultat av förändring, och vad som krävs för att den ska bli hållbar

Att skapa förändring - om att bryta vanor och hitta just dina verktyg till förändring

Träning är inte hela livet - om att hälsosamma vanor bara är ett verktyg för att skapa de bästa förutsättningarna för resten av livet

Föregående
Föregående

Kostrådgivning utan kostschema - hur fungerar det?

Nästa
Nästa

Tips på snabb vardagsmat - gör en bowl